Spoznajte vinárstvo Hafner
Vinárstvo sa nachádza na severo-východe Neziderského jazera, v obci Mönchhof, ktorá je najstaršou vinárskou obcou Rakúska. Slnko tam svieti 300 dní v roku a len ťažko nájsť podobnú oblasť, ktorá by ponúkala možnosť pestovania toľkých rôznych odrôd viniča.
Rodina Hafnerovcov už dlhé roky prichádza stále s ďalšími jedinečnými druhmi vína. Vinárstvo obhospodaruje, miestami viac ako 50 ročné vinice. S nevyhnutnou dávkou inovátorstva vyrábajú aj vynikajúce kóšer vína, výborné prémiové červené vína a vzácne špeciálne sladké vína, reprezentujúce Rakúsko po celom svete. Vinárstvo Hafner si nesie prvenstvo vo výrobe prvého rakúskeho ľadového vína (1971), v zavedení kóšer produkcie vín (1980) a prvého kóšer ľadového vína (2000). Prechod na BIO pestovanie bol už len logickým krokom v ich rozvoji.
Vína z vinárstva Hafner dosahujú miestami až nemerateľné hodnoty histamínu a použitie siričitanov je redukované na minimum. Vinárstvo je tiež známe používaním Bio uzáverov, z cukrovej trstiny a škrobu, jediných uzáverov na svete s nulovou uhlíkovou stopou a využívaním slnečnej a veternej energie.
Liwie – bio vína
Vinotéka a e-shop Liwie, ako dodávateľ rakúskych bio vín, vznikla v januári 2019. Špecializujeme sa hlavne na dovoz vín bez histamínu, vegánskych vín, vín bez siričitanov, kóšer vín a celkovo ľahkých BIO vín bez pridaných látok, vhodné pre ľudí s rôznymi potravinovými intoleranciami a diétami.
Vína pochádzajú z rakúskeho Burgenlandu, a to z rodinných vinárstiev s dlhoročnými skúsenosťami v ekologickom poľnohospodárstve. V našom katalógu nájdete výber toho najlepšieho z Burgenlandských BIO vín.
Pre lepšiu prehľadnosť sme sa rozhodli pre nasledujúce označenie našich vín:
Vína s charakterom
Od zimného pokoja až po vinobranie sa o naše vinice staráme s najväčšou pozornosťou biologickým spôsobom pestovania. Pretože len na zdravých, v súlade s prírodou rastúcich révach môžu dozrieť hrozná s obzvlášť intenzívnou arómou. A veľké umenie vinára je z množstva týchto aróm vytvoriť ušľachtilé vína s jedinečným charakterom, ktoré nadchnú milovníkov vína po celom svete.
Tradícia a inovácia
Náš život už po niekoľko generácií ovplyvňuje láska k vínu a prírode. Tu v Mönchhofe, najstaršej vinárskej obci Rakúska, je prostredie ako stvorené pre pestovanie viniča. Slnko svieti asi 300 dní v roku, zimy sú mierne, len krátky čas mrzne a pôda ponúka všetko, čo naše révy pre zdravý rast potrebujú. Na svete sa sotva nájde oblasť, kde sa dá vyrobiť také množstvo rôznych druhov vín, ako v slatinách okolo Neusiedlersee. Ako ovocné biele vína, tak aj červené vína plnej chuti a všetky druhy a špeciality sladkého vína.
Vína medzinárodného významu
Naša rodina už dlhé roky s veľkou odbornosťou a nevyhnutnou dávkou inovátorského ducha prináša jedinečné druhy vín. V našom sortimente sa nachádzajú typické lokálne druhy ako Veltlínske zelené, Muškát Ottonel, Svätovavrinecké a Frankovka modrá, ktoré sa pestujú tradičným štýlom. Ďalej sa snažíme spracovať aj medzinárodné odrody, ako Cabernet sauvignon, Merlot a Sauvignon blanc v medzinárodnom štýle. Vrchol dosahujeme pri „starousadlíckych“ odrodách, ako napr. Chardonnay alebo Pinot Noir, keďže obhospodarujeme viac ako 50-ročné vinice a vďaka tomu lisujeme vynikajúce košér a vzácne špeciálne sladké vína, ktoré sú uznávané po celom svete a slúžia ako reprezentanti rakúskeho vína.
Naše vysoké nároky na kvalitu nakoniec potvrdzuje aj množstvo národných a medzinárodných ocenení, kde naše košér a biologické vína v porovnaní s bežnými vínami nie len držia krok, ale často vyjdú zo svojej kategórie ako víťazné. Získali sme už 7 víťazných trofejí a 3 tituly majstra sveta!
Inovácia je naša motivácia
Úspech našich vín je pekné ocenenie našej práce, ale zároveň aj popud, ešte viac investovať do kvality rozširovať náš sortiment. Po prvom ľadovom víne v Rakúsku (1971) a zavedení produkcie košér vín (1980), boli pokroky ako prvé košér ľadové víno (2000) a prechod na bio-pestovanie len logické kroky v našom rozvoji. Najkrajšími plodmi našej práce sú mnohí nadšení zákazníci! Množstvo našich vín neobsahuje ani namerateľné množstvo histamínu a použitie siričitanov redukujeme na minimum, aby sa zlepšila znášanlivosť pre osoby s intoleranciou. Dostávame ďakovné listy od ľudí, ktorí sa, odkedy konzumujú naše produkty, znovu môžu odvážiť vychutnávať si víno. Snažíme sa správať čo najzodpovednejšie aj k prírode a životnému prostrediu. Používame vo veľkej miere bio-uzávery od Nomacorc, ktoré sa vyrábajú zo škrobu z cukrovej trstiny a sú jediné uzávery na svete s nulovou uhlíkovou stopou. Našu spotrebu elektrického prúdu pokrývame z veľkej časti našou novou 40-kWatt-ovou slnečnou elektrárňou a použitím veternej energie.
MEDZINÁRODNE VYSOKO OCEŇOVANÉ VÍNA - PODĽA ŽIDOVSKEJ TRADÍCIE
V židovskom náboženstve je okrem iného predpísaná čistota jedál (košér) a víno má v Judaizme zvláštne miesto a podlieha obzvlášť prísnym zákonom.
KOŠÉR RÔZNORODOSŤ
Od roku 1980 vyrábame košér vína pod prísnym dohľadom vrchného rabína A.Y. Schwartza z Viedne. Čo začalo ako plnenie do fliaš pre židovský kultúrny spolok vo Viedni, sa rokmi zmenilo na celkový koncept a od roku 2008 vyrábame v našom vinárstve výlučne košér produkty, ktoré sú naviac bio-certifikované od Austria Bio Garantie (ABG). Kým na začiatku to boli len dve odrody vína, dnes náš sortiment košér vín obsahuje pozoruhodné množstvo produktov – takmer všetky sú národne a medzinárodne vyznamenané – rezké ovocné biele vína, suché harmonické červené (klasické a rezerva) ušľachtilo sladké akostné vína (od ovocno-sladkého neskorého zberu, cez zrelý bobuľový a cibébový výber až po vzácne ľadové víno), Kiddusch-vína, ako aj hroznové šťavy a ušľachtilé destiláty (grappa, hroznová a ovocná pálenka, brandy a brandy XO).
Vinárstvo Julius Hafner (HAFNER - Family Estate) sa nachádza v malebnom mestečku Mönchhof, najstaršej rakúskej vinohradníckej obci (1217), 55 míľ východne od Viedne na východnom brehu Neziderského jazera blízko maďarských hraníc. Pozitívny vplyv jazera na mikroklímu a horúce letá a mierne neskoré jesenné dni sú ideálnym základom pre výrobu kvalitných vín.
Našou filozofiou je „Tradícia a inovácia“. HAFNER bol prvým výrobcom ľadového vína v Rakúsku (1971) a je jediným výrobcom kóšer vín v Rakúsku, Burgenlande (od roku 1980). Slnečný Burgenland (do roku 1921 bývalá súčasť Maďarska) mal dlhú tradíciu vo výrobe kóšer vína, preslávený najlepšími kóšer vínami a v celom židovskom svete nazývaný „Sheva Kehillos“.
Od roku 2007 sme certifikovaní BIO podľa pravidiel „Bio Austria“ a „Austria Bio Garantie“, čím vedomé znižovanie úrody, udržiavanie rovnovážnych zásob a neskorý zber zaisťuje optimálnu zrelosť hrozna a kvalitu našich vín.
Dohliadame aj na subdodávateľov a máme zmluvy s viacerými vinármi, aby sme preukázali kvalitu ako aj možnosť dodávky väčších množstiev na export. Vína, ktoré nie sú certifikované ako ekologické, boli stále vyrábané podľa udržateľných pravidiel KIP „kontrolovanej a integrovanej (prírode blízkej) výroby“.
Sekt, Schaumwein, Sparkling-Wine: prírodný C02 z 2. fermentácie (tlak 6-8 barov) Frizzante (Perlwein): obsahuje pridaný CO2., maximálny tlak 2 bary.
„Classic“ je náš termín pre tradičné skladovanie vo veľkých dubových sudoch.
„Prestige“ je náš obchodný názov, ktorý sa používa pre výnimočnú kvalitu Hafner.
Farba červeného hrozna má červenú farbu v šupke. Výroba červených vín si vyžaduje vylúhovanie šupiek rozdrvením alebo fermentáciou na rmute. Ak sa červené hrozno priamo lisuje a v ďalšom výrobnom procese sa s ním manipuluje ako s bielym hroznom, výsledkom je ružová farba a určitá svieža chuť a obsah kyselín: ružové víno – s „teplotou“ červeného a charakterom bieleho vína.
„Oranžové vína“ sa vyrábajú z bielych vín ale rovnakými metódami ako červené vína: kvasením šťavy spolu so šupkou hrozna a bez siričitanov! Teda: tieto vína sú o niečo tmavšie ako bežné biele vína: viac žlté alebo dokonca oranžové a navyše sa nazývajú „prírodné vína“.
“Vhodné pre diabetikov” už nie je dovolené inzerovať! Skontrolujte prosím Res. Sugar, ktorý by mal byť nižší ako 4 g/l, lepšie 1-2 g/l “Classic” je náš termín pre tradičné skladovanie vo veľkých dubových sudoch.
Oblasť NEUSIEDLSKÉHO JAZERA a jeho vína sú svetové dedičstvo UNESCO
Rezerva na etikete vína Hafner znamená: vína sa skladovali 12 - 24 mesiacov v prevažne 2. plniacich malých dubových sudoch.
Barrique na etikete vína Hafner znamená: použitie 100% nových sudov Barrique! 12 – 36 mesiacov.
VÍNO NESKORÉHO ZBERU (Spätlese) sa vyrába z hrozna zozbieraného s cukornatosťou 20 %. Akostné víno musí mať len 16 % cukru v hrozne.
B.A. (Beeren Auslese) sa vyrába z hrozna s obsahom min. 25 % cukru. To je možné čiastočným zmrštením hrozna, aby sa podobalo hrozienkam (postihnutým ušľachtilou hnilobou Botrytis).
T.B.A. (Trocken Beeren Auslese) musí mať min. 30 % cukru v hrozne pri zbere. Tie T.B.A., ktoré obsahujú 35 % alebo viac, my v Hafnerovi nazývame „Essencia“. Vysokú cukornatosť dosiahne úplne zmrštené hrozno, ktoré pripomína hrozienka (postihnuté ušľachtilou hnilobou Botrytis). Je to výber „suchých bobúľ“ (hrozienok).
Vedeli ste: HAFNER Family Estate bol prvým výrobcom ľadového vína v Rakúsku (1971).
Dnes je tradícia zberu ľadového vína v Burgenlande, ale prvým Rakúšanom bol HAFNER!
Naše hroznové šťavy sú vyrábané z čerstvého hrozna (NIE z koncentrátu) a použité hrozno má dokonca akostnú úroveň vína s viac ako 16 % cukru v hrozne pri zbere (19 Brix). Bez prísad, bez farbív alebo konzervačných látok, bez arómy atď. a samozrejme bez pridania cukru a siričitanov! K dispozícii sú rôzne časti, všetky kóšer na Veľkú noc; všetko organické – číre alebo nefiltrované (s obsahom dužiny).